top of page
Citrus Fruits
Yazarın fotoğrafıİsmail Güngör

San sebastian cheesecake


Son dönemde adını sıkça duyurmaya başlayan bir yiyecek san sebastian cheesecake. İspanya'nın San Sebastian şehrinde La Vina adlı bir restorandan çıkmış. Adını da tahmin edeceğiniz üzere restoranın bulunduğu şehirden alıyor. Klasik cheesecakelerden epey farklı. Aslına bakarsanız biraz çalakalem yapılmış bir cheesecake gibi. Aman tabanla uğraşmayalım şimdi. Isıyı da biraz artır çabuk pişsin. Ay üzeri yandı ama yapacak bir şey yok. Sosla uğraşmayalım, bu da sade olsun n'olcak. Ya beklemeye ne gerek var, ortası da akışkan olsun biraz boş ver. Derken bu tarif ortaya çıkmış gibi.

Tabanı yok. Sosu yok. Yüksek ısıda üzeri neredeyse yanacak kadar pişiriliyor. Beklemeden servis ediliyor. Bu nedenle de ortası hala akışkan kıvamda oluyor. Hani adına baksanız cheesecake zaten zor, bir de San Sebastian olursa kim bilir nasıl zordur izlenimi yaratıyor. Ama tam aksine normal cheesecakeler yanında çocuk oyuncağı bunu yapmak.

San Sebastian Cheesecake Yaparken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Öncelikle peyniri ilk etapta mutlaka çırpmalısınız. Diğer malzemeleri peyniri çırpmadan eklerseniz peynir topaklı kalabilir. Bizim pürüzsüz bir kıvama ihtiyacımız var. Tatlılarda kullanmak için benim bildiğim en uygun krem peynir Pınar Beyaz. Az tuzlu olması tatlılar için uygun olmasını sağlıyor. Eğer son dönemde çıkan az tuzlu benzer bir krem peynir varsa onu da kullanabilirsiniz. Hatta yorumlarda da belirtirseniz, herkesin faydalanmasını sağlamış olursunuz.

Krema kullanmalısınız, alternatifi yok, pazarlık payı yok.

Pudra şekeri yerine toz şeker kullanmayın.



Yumurta miktarının pazarlık payı yok, istenen miktarı kullanmalısınız.

Unu 1 yemek kaşığı da olsa yine parça parça ekleyip topaklanma olmayacak şekilde çırpmalısınız.

Kelepçeli kalıp kullanmanız şart. Aynı derinliği veren ve kalıptan almayı kolaylaştıran başka bir kalıp yok.

Kalıbı yağlayıp yağlı kağıt serip tekrar yağlamak da yine cheesecakein kalıptan sorunsuzca çıkması için kullanılması gereken bir yöntem. Yağlı kağıdı kalıbın boyunu 1-2 parmak geçecek şekilde kullanmalısınız. Cheesecake pişerken epey kabarıyor. Fırından alıp birkaç dakika bekleyince de sönüyor. Endişelenmeyin.

Fırından çıktığında hala bıngıldak oluyor, çünkü ortası hala sıvı kıvamda oluyor. Tarifi Türkçeleştirecek olsak ben bıngıldak cheesecake derdim hatta.

Yüksek ısıda piştiği için üzeri epey fazla pişiyor. Orijinalinde üzeri yanıyor hatta. Ama ben cesaret edemedim o kadar pişirmeye. Daha doğrusu çok sağlıksız olacakmış gibi hissettiğim için yakmak istemedim. Ben yaklaşık 35-40 dakika pişirdim ama üstüne basarak söylüyorum ki pişme süresi her zaman sizin içinde bulunduğunuz şartlara göre değişecektir. Benim ya da herhangi bir tarifte herhangi birinin verdiği süreye bağlı kalmayın. Her zaman yemeğinizi gözlemleyerek onun istediği sürede pişirin.

Cheesecakeinizi fırından aldıktan sonra birkaç saat içinde servis etmelisiniz. Ertesi gün için önceden hazırlanabilecek bir tatlı değil.


Malzemeler

600 g az tuzlu krem peynir,

300 ml krema,

1,5 su bardağı pudra şekeri,

4 yumurta,

1 yemek kaşığı un.


Hazırlanışı


  1. Krem peyniri krema kıvamına gelene kadar çırpın,

  2. İçine kremayı ekleyip tamamen karışana kadar çırpın,

  3. Pudra şekerini ekleyip çırpın,

  4. Yumurtaları teker teker ekleyip çırpın,

  5. Unu azar azar ekleyip topaklanmamasına dikkat ederek çırpın,

  6. 21 cm'lik bir kelepçeli kalıbı tereyağı ile yağlayın,

  7. İçine yağlı kağıt yerleştirip yağlı kağıdın üzerini de yağlayın,

  8. Cheesecake karışımını kalıba boşaltın,

  9. 200 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kahverengileşene kadar pişirin.

Afiyet olsun...


  • Instagram - White Circle
bottom of page