top of page
Citrus Fruits
  • Yazarın fotoğrafıİsmail Güngör

Tepsi oruğu


Tepsi oruğu tarifi merak ediliyor. Eğer içli köfte yapmak zor geliyorsa sini oruğunu deneyebilirsiniz. Sini oruğu da denilen tepsi oruğu iç harcın ve bulgurlu karışımın tepsiye yayılmasıyla hazırlanıyor. İşte nefis tepsi oruğu tarifi ve malzemeleri...


Yarım su bardağı irmik

1 adet yumurta

2 su bardağı ince bulgur

1 su bardağı sıcak su

1 adet haşlanmış patates

Çeyrek su bardağı un

1 adet yumurta beyazı

1 yemek kaşığı salça

2 yemek kaşığı zeytinyağı

2 çay kaşığı kimyon

İç harcı için:

250 gram kıyma

2 adet kuru soğan

1 yemek kaşığı salça

Yarın su bardağı ince doğranmış maydanoz

Yarım su bardağı ceviz içi

2 yemek kaşığı zeytinyağı

Tuz,karabiber,kimyon,pul biber

Üzeri için:

1 çay bardağı zeytinyağı


Yapılışı:

Tepsi oruğu tarifi için önce irmik ve bulguru güzelce yoğurun. Üzerine 1 su bardağı sıcak su ekleyip karıştırın. Ağzını streç filmle kapatıp bulgurları 10 dakika kadar kabarmaya bırakın.

Kabaran bulgurlara patates püresini ilave edin. Ardından un, yumurta, salça, zeytinyağı ve baharatları ekleyip yoğurun. Karışımı ikiye bölüp buzdolabında 10 dakika dinlendirin. Sini oruğunun püf noktası burasıdır.

Bu esnada köftenin iç harcı için yağı tavada kızdırıp içinde kıymayı kavurun. Kuru soğanı yemeklik doğrayıp kıymaya ilave edin ve kavurun.

Son olarak salça, ceviz ve maydanozu ekleyin. Birkaç dakika daha kavurduğunuz malzemeyi ocaktan alın.

Tepsinizin tabanını ve kenarlarını iyice yağlayın. Bulgurlu hamur parçalarından birini alıp tepsinin tabanına her tarafı eşit olacak şekilde iyice yayın.

Üzerine kıymalı harcı ekleyip yine aynı şekilde dengeli bir dağıtım yapın. Kalan hamuru da kıymalı harcın üzerine yayın. Her tarafının eşit kalınlıkta olmasına dikkat edin.

Köftenizi kare ya da baklava şeklinde dilimleyip 1 çay bardağı zeytinyağını üzerine gezdirin. Fırını 180 dereceye ayarlayıp önceden ısıtın. Tepsiyi fırına verip 25 dakika kadar pişirin. Sini oruğu hazır. Afiyet olsun...

  • Instagram - White Circle
bottom of page