top of page
Citrus Fruits
  • Yazarın fotoğrafıİsmail Güngör

Şiveydiz


Gaziantep yöresine ait olan şiveydiz, genellikle Nisan ve Mayıs aylarında baharda yapılır. Ana malzemeleri kuzu eti ve taze sarımsak olan bu besin, protein deposu olarak da bilinir. Özellikle gribal enfeksiyonların tedavisinde kullanılır. Sindirim sistemine iyi gelmesinin yanı sıra kanser riskini de düşürür. Antioksidan kaynağı olarak bilinen sarımsak, şiveydiz tarifinin en önemli malzemesidir. Hazırsanız, ev yapımı şiveydiz nasıl yapılır birlikte görelim:

Farklı tekniklerle hazırlanan yöresel yemekler sizin de damak zevkinize hitap ediyorsa, Gaziantep'in bir başka yemeği olan şiveydizi mutfağınızda yapıp sofralarınızda sunabilirsiniz.


Malzemeler:

Yarım çay bardağı zeytinyağı

250 g kuzu kuşbaşı

500 gr ayıklanmış taze sarımsak

500 gr ayıklanmış taze soğan beyaz kısmı

1 su bardağı haşlanmış nohut

6 yemek kaşığı süzme yoğurt

1 yumurta sarısı

2 yemek kaşığı un

Tuz

Sıcak su

Tereyağı

Nane


Yapılışı:

Kuzu etini tencereye alın. Üzerini hafif geçecek kadar su ekleyin ve suyunu çekene kadar pişirin. Zeytinyağını ekleyip bir kaç dakika daha pişirin.Taze sarımsakları beyaz kısımlarını 3’er santimlik parçalar şeklinde kesin. Malzemelerin üzerini geçecek kadar sıcak suyla birlikte tencereye ilave edin.Yumuşayana kadar pişirin. Ardından haşlanmış nohutları ekleyip 10 dakika daha pişirin.Başka bir kasede süzme yoğurt, un ve yumurta sarısını ekleyip çırpın. Yemeğin sıcak suyundan yavaş yavaş ilave ederek yoğurdu ılındırın.Karışımı azar azar tencereye ilave edip 5 dakika daha pişirin ve tuzla tatlandırın. Tereyağını eritip naneyi ekleyin. Naneli sosu yemeğin üzerinde gezdirin.Yanında tereyağlı pirinç pilavı ile servis ediniz.

Afiyet olsun...

  • Instagram - White Circle
bottom of page