top of page
Citrus Fruits
Yazarın fotoğrafıİsmail Güngör

Ramen


Uzakdoğu mutfağının en çok tüketilen yemeklerinden biri olan ramen, çevremizde de gün geçtikçe daha popüler oluyor. Renkli görünümü, doyurucu porsiyonu ve tadı damakta kalan lezzeti ile ramen, mutluluk veren yiyeceklerden biri.

 


Ramen,genellikle restoranlarda tüketilmeye alışılmış yemeklerden biri. Ancak sevindirici olan şu ki; artık evlerde de pişmeye başladı! Mükemmel rameni yapmak çok kolay bir görev değil, her malzemenin ayrı özenle hazırlanması gerekiyor. Yemek yapmayı sevenler içinse bu zorlu bir görev değil, keyif ve lezzet dolu bir aktivite.


 

Pırıl pırıl çorbasından üstündeki az pişmiş yumuşak yumurtaya, sebze dilimlerinden nefis eriştesine kadar, mükemmel rameni oluşturan pek çok element var. Biz de bu yazımızda evinizde ramen hazırlarken işinizi kolaylaştıracak bazı ipuçlarını derledik. Keyifli okumalar ve afiyet olsun!


Ramenin bazı olarak da düşünebileceğimiz suyu, erişte ve sebzelerimizi yedikten sonra içtiğimiz, belki de en keyifli bölümdür. Çorba, kullanılan baharatlara göre adlandırılır. Çorbaya lezzet katmak için kullanılan ana malzeme baharattır. Baharat, doğrudan çorba ile karıştırılabilir. Bazı ramen dükkanlarında ise çorbanın yanında servis edilir. İşte ramen yapımında en çok kullanılan yaygın baharatlar:


Shoyu: Japon soya sosu olarak da bilinen Shoyu, Orta Japonya’nın Kanto bölgesinden çıkmış bir ramen çeşididir. Geleneksel olarak tavuk, deniz ürünleri ve sığır temelli et suyu ile eşleştirilir.

Miso: Miso ramen, diğer ramen türlerine göre daha gençtir. 1960’lı yılların ortalarında popüler olmuştur. Genellikle mısır ve fasulye gibi sebzelerle eşleştirilir.

Ramenin suyunda (et suyu, tavuk suyu, sebze suyu olabilir) çeşitli biber yağlarının yanı sıra susam yağı gibi farklı yağ çeşitleri de kullanılabilir.


Ajitsuke Tamago, kabaca "lezzet katılmış yumurta” olarak çevrilebilir. Neredeyse muhallebi benzeri bir dokuya sahip ve mükemmel bir şekilde tatlandırılmıştır. Üst kısmı bembeyaz olmalı, içi çorbanıza akacak şekilde sıvı kalmalıdır.

 

Mayu

 

Mayu, bir çeşit sarımsak yağıdır. Eğer rameninizi bol sarımsaklı seviyorsanız, Mayu’nun hoşunuza gideceğinden eminiz. Mayu yapmak için sarımsaklar ayıklanıp doğranır ve susam yağı ya da yüksek sıcaklığa dayanıklı bir başka yağda uzun süre pişirilir. 

Ramen, yaratıcılığa açık bir yemek. Yani damak tadınıza göre istediğiniz malzemeyi ekleyebilirsiniz. Aşağıda göreceğiniz malzemeler ise ramene çok yakışan ve ramen yapımında sık sık kullanılan seçeneklerdir:

 

Taze soğan: Taze soğan, her ramen kasesinde lezzet patlamaları yaratan en önemli malzemelerden biridir. Çorbanın lezzetine parlaklık ve canlılık kazandırır. Ramene eklenecek taze soğanı çok pişirmemek önemli. Taze soğan ağızda hemen dağılmamalı, biraz diri kalmalıdır.



Soya filizleri: Noodle’ın vazgeçilmezi soya filizi, ramen için de hayati önem taşıyan bir malzeme. Kıtır kıtır dokusu ve hafif lezzeti ile yemeğe denge katar.


Taze soğan: Taze soğan, her ramen kasesinde lezzet patlamaları yaratan en önemli malzemelerden biridir. Çorbanın lezzetine parlaklık ve canlılık kazandırır. Ramene eklenecek taze soğanı çok pişirmemek önemli. Taze soğan ağızda hemen dağılmamalı, biraz diri kalmalıdır.


Nori: Bir tür deniz yosunu olan nori, sushi sarmak için kullanılır. Nori, ramene okyanusun lezzetini getirir. Aşırı yumuşamadan, gevrek halde tüketilmesi tavsiye edilir.

 

Mısır: Japon yemeklerinde sıklıkla kullanılan mısır, ramene de çok yakışan lezzetlerdendir. Unutulmaz lezzet için ramene eklemeden önce sıcak bir tavada biraz pişirmenizi tavsiye ederiz.


Bu malzemeler yaratıcılığınızı köreltmesin. Ramen çok yönlü bir yemek ve siz ona istediğiniz gibi şekil verebilirsiniz!

  • Instagram - White Circle
bottom of page