Türk mutfağı, Dünyanın en lezzetli mutfakları arasında yer almaktadır. Çok sayıda farklı eşsiz lezzetimiz bulunmaktadır. Bayramlarda, özel günlerde, gündelik yaşantımızda sıklıkla kullandığımız tatlılar arasında yer alan baklava da bunlardan bir tanesidir. Baklavanın öncelikli olarak göçebe Türkler tarafından bulunduğu söylenmektedir.
Türk mutfağında baklavanın önemi nedir?
Baklavanın kökeni ile ilgili birçok tartışma konusu olsa da baklavanın kökeninin Osmanlı mutfağına kadar dayandığı bilinmektedir. Baklava ile ilgili olarak Osmanlı dönemine ait kayıtlarda Fatih Sultan Mehmet döneminde Topkapı Sarayı mutfak defterlerinde baklavanın geçtiği görülmektedir. Sultan 3.Ahmed’in oğullarına sünnet düğünü yaparken Vehbi’nin eserlerinde davetlilere baklava ikram ettiği yazılıdır. Bunun gibi birçok kayıt Osmanlı devletinden bu yana baklavanın Türk mutfağını süslediğini görmekteyiz.
Bayramların Vazgeçilmesi Baklava
Özellikle bayramlarımızın vazgeçilmezi olan baklava, şenliklerde, özel davetlerde nişanlarda veya düğünlerde ev sahibinin davetlilerine ikramda bulunduğu ilk lezzetlerdendir. Uzun yıllardan beri dile gelen bir anlayışa göre küslük olduğunda “bir kilo baklava al, barışalım” gibi cümleler halk arasında kullanılmaktadır. Türk örf, adet ve geleneğinde baklavanın önemi yadsınamayacak kadar büyüktür. Baklava, Misafirliğe giderken, bayramlarda, özel davetlerde veya günlük hayatımızda her zaman tatlı seçenekleri arasında bize eşlik eden yegâne lezzetimizdir. Cevizli baklava, fıstıklı baklava veya bademli baklava gibi birçok çeşidi ile lezzeti dillere destandır.